2010. március 29., hétfő

Sellő a pecsétgyűrűn - 2.

Nos, ha azt hittem, a kezdő párbeszédből majd szép lassan kibontakozik a cselekmény, hát tévedtem. Tulajdonképpen nem is értem, miért vártam volna ezt valakitől, aki már az elején így a lovak közé csap :) Ez a könyv pörög. Körülbelül négyszáz, apró betűkkel sűrűn teleírt oldalról van szó, amiből most a hatvanadik körül tartok, de már annyi minden történt, hogy csak kapkodom a fejemet. Nem is tudom, hogyan szorítkozzak a lényegre.
Főhősünk, Kálmán, anyai ágon angol, apai ágon magyar fiatalember. A II. világháború alatt Angliában jelentkezik szolgálatra, a németek ellen akar harcolni. Kiképezik titkosügynökké és hazaküldik Magyarországra, ahol az ellenállási mozgalom tagja lesz, felettese a nagybátyja. Itt olyan a szaga a történetnek, mintha ismerősök és rokonok meg akarnák menteni a valódi háborútól, csak olyan feladatokat kap, hogy tanuljon, figyeljen, ha besorozzák a tényleges hadseregbe, vonuljon be. Be is vonul, de amikor frontra is küldenék, felettese utasítára megszökik, és ismerősöknél, más identitás alatt, kertészként bujkál. Szerelmi szál is van, a könyv legelején csinos és fiatal nagynénjébe, felettese feleségébe szerelmes, de később rájön, hogy ő inkább csak a nagybetűs Nőt képviselte számára, mint afféle ideál, és beleszeret a jobban hozzáillő Marianba, aki a háziúr lánya ott, ahol ő kertészként szolgál. Lassan megkapja első komolyabb megfigyelési feladatait, de nekem még mindig gyanús, hogy vajon valódi feladatok-e ezek, vagy csak a rokonság akarja elaltatni éberségét, nehogy rájöjjön, hogy valójában nem is szolgálja a hazát és a náciellenes mozgalmat... Itt tartok most, folytatása következik! Motivál ez a blog az olvasásra :)
Ja, és előkerült már a címben szereplő titokzatos pecsétgyűrű is a sellővel, de még nem világos, hogy mi lesz a szerepe, miért ő a címadó.

1 megjegyzés:

  1. Érdekes történet...ezen túl motiváljon az is az olvasásra, hogy kíváncsi vagyok hogyan folytatódik...:)

    VálaszTörlés