2010. szeptember 4., szombat

Barcza Katalin: A kapu

Ezt a könyvet Marci kapta a találkozónkon Pati barátnőmtől. Hát igen, könyvekkel megrakodva tértünk haza a taliról :) Amint kiolvastuk A hétfejű tündért, ez lett az esti mese. Marci már a hazaúton beleolvasott az első oldalakba, de nem találta érdekesnek. Érdekes módon együtt olvasva már érdekes :)
A főszereplő egy tíz-tizenkét éves kisfiú, Gábor, akinek édesanyja kórházba kerül, édesapja pedig a nyári szünetre vidéki rokonokhoz küldi őt. Gábor nem szívesen megy, és eleinte igaza is van - az unokatestvérek és a velük együtt játszó helybeli gyerekek nem veszik be a bandába, kívülálló, legfeljebb arra használják, hogy ide-oda elszalajtják, és hiába kedves és alkalmazkodó. Szóba kerül egy különös lány is, Virág, aki bár egyáltalán nem barátságos Gáborral, mégis furcsamód vonzza őt.
Aztán találkozik egy különös öreganyóval, aki hozzáillő különös dolgokat mond neki - hogy legyen önmaga, először önmagával barátkozzon meg, és lépjen át egy kapun. A felnőtt olvasó számára érthetőbb, hogy ez egy képletes kapu, de Gábor persze egy ténylegesre gondol, amiről még álmodik is. És egyszer a valóságban is megtalálja az álmában látott kaput, átlép rajta, és innentől minden sikerül neki, ami eddig nem! Fára mászik, célbadob, boldog és lelkes. Aztán próbálja a többieknek is megmutatni a tudományait... ez már a ma esti felolvasás témája lesz.
Egyelőre kicsit elvontnak érzem a könyvet gyerekek számára, vagy talán túl direktnek? Szerintem az önismeretről, önazonosságról nem pont így kell gyerekeknek beszélni, cselekményen keresztül jobban megértik, átérzik, miről is van szó. De nem akarok elhamarkodott véleményt mondani. A történet jó, érdekes, Marcit leköti azzal együtt, hogy kissé vontatott, lassú folyású, és számára, számunkra szokatlan, hogy egyes szám első személyben íródott. Félre is vezettem saját magamat, amíg nem hangzott el a Gábor név, azt hittem, egy lányról szól, hiszen én olvasom :)
A könyv az Édes anyanyelvünk pályázat első helyezettje, ez látszik is a nyelvezetén, szép, gazdag, hibáktól mentes, jó ilyet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése