2010. június 10., csütörtök

Richard P. Feynman: "Mit érdekel a mások véleménye?"

Erről a könyvről már esett szó, meséltem, hogy Péternek vettem még a blog elején, talán a szülinapjára, ha jól emlékszem. Most én olvasom.
Feynman Nobel-díjas fizikus, az első hasonló könyve a Tréfál, Feynman úr? címet viseli. Részben önéletrajzi, de nem a klasszikus fajtából, hanem sztorimesélős, anekdotázós, sok helyütt humoros, érdekes. Ez a könyv a folytatás, így ebben a formában nem Feynman írta, ő a sztorikat mesélte vagy lejegyezte, és most meg nem mondom, hogy ki összeállította és kiadatta. A második rész komolyabb, mint az első,  Feynman első szerelme, későbbi első felesége és kapcsolatuk történetével kezdődik, aki már súlyos beteg volt, amikor fiatalon feleségül vette. Nagyon tiszteletreméltó, nagyrabecsülendő számomra, hogy a házasság gyakorlatilag kórházi látogatásokból állt, és ez tudható volt a házasságkötés időpontjában, mégis vállalta ezt így két húszas évei elején járó fiatal. És a stílus is nagyon tetszik, Feynman kendőzetlenül leírja, amit érzett, ahogy a tudós gondolkodásával áll a betegséghez, a nem meglepetésként érkező halálhoz.
Ezen a komolyabb szakaszon túl aztán utazások történetei következnek, vicces stílusban megírt családi levelek és hasonlók, most épp a belga királlyal való találkozásánál tartok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése