2010. június 2., szerda

Üvöltő szelek - 5.

Mostanában lassabban megy az olvasás, hatkor kelünk, így este az ágyban csak pár oldalra futja, aztán beájulok. De azért apránként haladgatok, már egészen a történet vége felé közelítek. Nelly, a gazdaasszony elmesélte Lockwoodnak a két birtok és a két család történetét a legutóbbi időkig, most az utolsó pár hónapnál tart. Néha a mesélésbe beágyazott mesélések kicsit bonyolulttá tették, ahogy Nelly elmeséli, hogy neki elmesélték, amit valaki másnak meséltek... de azért követhető, érdekes, bár elég sötét hangulatú könyv.
Röviden a lényeg, kiderült, hogy Heathcliffet terhesen hagyta el a felesége, Isabella, és a kis Catherine után körülbelül fél évvel megszületett a fia, akit Lintonnak neveztek el, csak hogy minden egyértelmű és világos legyen - ez ugye Isabella és Catherine vezetékneve. Van tehát egy Catherine Lintonunk, akinek az anyja született Catherine Earnshaw, asszonynevén Linton. Meg egy Heathcliffünk, akinek ez az egy neve van. Meg egy Isabella Linton, asszonynevén Heathcliff, és most az ő fia a Linton Heathcliff nevet kapja. Világos.
Tizenkét évet ugrunk az időben, Isabella meghal, Lintont Thrushcross Grange-be hozzák, de az apja magának követeli, tehát átköltöztetik Szelesdombra. Nagyon gyenge, járni is alig képes fiú. Catherine és Linton a következő négy-öt évben hol gyakrabban, hol ritkábban találkoznak különféle tiltások mellett, majd végül összeházasodnak - nem teljesen önszántukból, hanem Heathcliff terve miatt, aki így akarja megszerezni mindkét birtokot.
Most ott tartok, hogy a házasság létrejött, Catherine apja meghalt, és ő épp most költözik át Szelesdombra az apósához, aki Thrushcross Grange-t bérbe akarja adni. Várok egy fordulatot a végére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése