2010. augusztus 6., péntek

Ramszesz - Évmilliók temploma - 3., befejező rész

Aki olvassa a Regőblogomat is, azt tudja, hogy éppen nyaralunk. Emiatt olvasásra és blogírásra is kevesebb időm, lehetőségem volt.
Ramszesz második kötetét magammal hoztam, már nagyon kevés volt vissza belőle, ki is olvastam. Ez a könyv a megszilárdulásról, építkezésről, bőségről szól - és részben az áskálódásról, összeesküvésről is. Ramszesz új fővárost épít a Delta-vidéken, Per-Ramszesz néven, szinte teljesen az alapoktól, zsidó téglavetőkkel és Mózes, mint főépítész vezetésével. Itt kezdődik a Bibliából ismert történet, amelynek végén Mózes véletlenül megöl egy egyiptomit - aki egyébként Szárü, Ramszesz lefokozott volt nevelője - és menekülnie kell. Az egyik szálon ez a kötet vége.
Ramszesz elkezdi leendő nyughelyét is építeni, ez a fáraók egyik első feladata uralkodásuk kezdetén. A harmadik monumentális építkezés, amelynek lerakják az alapjait, az Évmilliók temploma, másnéven Ramesszeum, amely Ramszesz ká-jának, életerejének, istenemberi lényegének őrzésére és erősítésére hivatott. Ezenkívül még egy varázslatos helyre bukkan Ramszesz Núbiában, ahol az Abu Szimbel-i nagy sziklatemplomot fogja felépíteni, ami a második kötetben még csak terv. És a gyarapodás szálához tartozik még, hogy Ramszesznek és Nofertarinak ugyan átkok és nehézségek közepette, de egészséges kislánya születik: Meritamon.
Az összeesküvés szála önmaga is többszálú. Egyrészről Sénar szervezkedik még mindig öccse ellen, veszélyes szövetségest, a hettitákat partnerül hívva. Másrészt egy Ofir nevű líbiai varázsló, aki Litát, az elfeledett egyistenhívő fáraó, Ehnaton leszármazottját akarja a trónon látni. A szálak találkoznak, így sikerül Mózest is Ramszesz ellen fordítani, és a hettita támadást előidézni Egyiptom ellen, amelyről már a harmadik kötet szól majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése